Clearway Reviewed on Dutch Website Jazzenzo

ENGLISH TRANSLATED


"The French piano trio of Amaury Faye, based in Brussels, won the first prize at the prestigious competition of the Jazz à Vienne festival, and the trio were allowed to use Erik Truffaz's studio for two weeks to make a debut." The result sounds promising and especially capped. in the American tradition.

Amaury Faye grew up in the South of France. There he had the good fortune to go to study with David Haudrechy (Archie Shepp, Rick Margitza) who immediately included him in his group Initiative H. But Faye wanted his own thing and since that was American jazz, he went for a year to Berklee in Boston. On his return he went to Brussels where he met drummer and countryman Théo Lanau. Bassist Louis Navarro, who lives in Amsterdam, he knew from the conservatory in Montauban. The Amaury Faye Trio could start.

A city map is shown on the cover of 'Clearway'.No real need to find your way back into the jazz region where the trio is active. The three remain within the framework of a classic American jazz tradition. Experiment drift with electronics and crossover exercises are completely foreign to them. The emphasis is on carefully balanced compositions that are expertly colored. Nowadays, in the midst of all hypes, this is almost considered as not done, but these three young musicians refute such an assertion with verve.

From soul jazz and smooth swing from the opening track to the more unruly ending with different tempo changes, this is a handsome and above all personal ode to a past but with a modern approach. The two standards 'Witchcraft' and Charlie Parker 'An Oscar For Treadwell' perfectly complete the picture. Amaury Faye has a smooth playing style in which modesty and blues alternate with more direct impulses. His rhythm section follows him closely, with his own accents. A trio to keep an eye on.  

 

Georges Tonla Briquet "

 

ORIGINAL

 

"Het Franse pianotrio van Amaury Faye met uitvalsbasis Brussel, won de eerste prijs op het gerenommeerde concours van festival Jazz à Vienne. Het trio mocht twee weken de studio van Erik Truffaz gebruiken om een debuut in te blikken. Het resultaat klinkt veelbelovend en vooral gekapseld in de Amerikaanse traditie.

Amaury Faye groeide op in het Zuiden van Frankrijk. Daar had hij het geluk in de leer te kunnen gaan bij David Haudrechy (Archie Shepp, Rick Margitza) die hem meteen inlijfde bij zijn groep Initiative H. Maar Faye wilde zijn eigen ding en aangezien dat de Amerikaanse jazz was, trok hij een jaar naar Berklee in Boston. Bij terugkeer toog hij naar Brussel waar hij drummer en landgenoot Théo Lanau tegen het lijf liep. Bassist Louis Navarro, woonachtig in Amsterdam, kende hij nog van het conservatorium in Montauban. Het Amaury Faye Trio kon van start. 

Op de hoes van ‘Clearway’ staat een stadsplan afgebeeld. Geen echte noodzaak om je weg terug te vinden in de jazzregio waar het trio actief is. De drie blijven namelijk binnen het kader van een klassieke Amerikaanse jazztraditie. Experimenteerdrift met elektronica en crossover-oefeningen zijn hen volledig vreemd. Het accent ligt op zorgvuldig uitgebalanceerde composities die vakkundig ingekleurd worden. Tegenwoordig wordt dat te midden van alle hypes bijna als not done beschouwd, maar deze drie jonge muzikanten weerleggen een dergelijke bewering met verve. 

Van souljazz en vlotte swing uit de openingstrack tot de meer weerbarstige afsluiter met verschillende tempowissels, is dit een knappe en vooral persoonlijke ode aan een verleden maar met een moderne insteek. De twee standards ‘Witchcraft’ en Charlie Parker zijn ‘An Oscar For Treadwell’ vervolledigen perfect het plaatje. Amaury Faye heeft een vlotte speelstijl waarbij ingetogenheid en blues alterneren met meer directe impulsen. Zijn ritmesectie volgt hem op de voet, met de nodige eigen accenten. Een trio om in de gaten te houden.

 

Georges Tonla Briquet"

 

 

SUBSCRIBE TO AMAURY'S MAILING LIST

Sign up with your email address to receive all the latest news and updates about Amaury.

© Amaury Faye - Website by Lancer Un .Site - Legal